Slijmbeursontsteking heup symptomen

Een ontsteking aan de slijmbeurs is aan verschillende symptomen te herkennen. Een groot gedeelte van de symptomen zijn van toepassing op alle soorten slijmbeursontsteking. Een ontsteking gaat immers gepaard met de bekende ontstekingsverschijnselen. Er zijn naast de ontstekingsverschijnselen een aantal factoren die kenmerkend zijn voor de slijmbeursontsteking aan de heup.

Pijn bij een slijmbeursontsteking

Pijn is de belangrijkste klacht bij een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking staat de pijn het meest op de voorgrond. De pijn bij een slijmbeursontsteking zit aan de buitenkant, zijkant, laterale zijde van het heupgewricht. Hier zit de slijmbeurs. De slijmbeurs zit tussen het uitsteekseltje aan het bovenbeen bot en de spier die hier overheen loopt. (op de afbeelding hiernaast ziet u het bovenbeen met daarlangs de spier die over de slijmbeurs loopt. Ter hoogte van het uitsteekseltje in het bovenbeen zit de slijmbeurs). Door teveel wrijving van de spier over de slijmbeurs kan de slijmbeurs geïrriteerd raken en uiteindelijk zelfs ontstoken. Wanneer er bewegingen worden gemaakt die zorgen dat er extra druk komt op de slijmbeurs, zal dit pijnlijk zijn. Dit is het geval bij bijvoorbeeld lopen en traplopen. Het liggen op de aangedane zijde is in beginstadium vaak niet mogelijk. In sommige, heftige gevallen is het soms nodig om een paar dagen met behulp van krukken te lopen.

Bij een acute slijmbeursontsteking is er vaak sprake van een heftige, felle, constante pijn, die dus ook in rust aanwezig is.
schoudergewricht

Verminderde steunfunctie been

Door de pijn in de heup bij een slijmbeurs ontsteking kan de pijn door het hele been gevoeld worden. De pijn kan doorstralen door (de zijkant van) het bovenbeen. Soms straalt de pijn zelfs door tot onder de knie. Er kan een moe gevoel ontstaan, en een gevoel alsof er weinig kracht in het been zit. Hierdoor wordt staan op het been moeilijker, en kan er een mankend looppatroon ontstaan. Wanneer er gewicht op de heup wordt gezet, moeten de spieren rond de heup zich aanspannen. Wanneer spieren zich aanspannen wordt de spiermassa groter en ontstaat er dus een druk op structuren rond de spieren. In dit geval op de slijmbeurs. Dit verklaart de pijn bij het staan en lopen.

Ontstekingsfactoren heup slijmbeursontsteking

Bij een slijmbeursontsteking gaan symptomen gepaard die altijd worden gezien bij een ontsteking. Denk aan roodheid op de plaats van ontsteking, een warme huid, pijn, soms een kloppend gevoel, zwelling. Wanneer de slijmbeursontsteking heel acuut ontstaat, kan er zelfs koorts aanwezig zijn. Koorts is een symptoom van een ontsteking. Wees bij koorts altijd alert.

Peesontsteking vs slijmbeursontsteking

Zeker wanneer klachten acuut ontstaan is het moeilijk om verschil te kunnen zien tussen een slijmbeursontsteking en een peesontsteking. Vlak naast de meeste slijmbeurzen lopen immers pezen. Een ontsteking in een pees geeft hoegenaamd dezelfde klachten als een ontsteking in een slijmbeurs, zeker wanneer de ontsteking acuut ontstaan is. Wanneer de heftigste pijn wat geminderd is, is het vaak mogelijk onderscheid te maken. Wanneer u bovenstaand beschreven klachten herkend, maakt het soms ook niet uit of er nou een peesontsteking of een slijmbeursontsteking zit.. Voor beiden zijn rust en ontstekingsremmende medicatie belangrijk.

Medicatie bij slijmbeursontsteking

Bij een slijmbeursontsteking worden vaak ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven. De ontsteking moet zoveel mogelijk geremd worden, om restklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer u alleen ontstekingsremmende medicatie slikt, helpt dit niet voldoende. U zult het ontstoken weefsel ook rust moeten geven. Wanneer u begint met medicatie, verneemt u soms niet direct effect. Er zal een spiegel moeten worden opgebouwd in het bloed; het duurt 3-4 dagen voordat het ideale niveau is bereikt.