Slijmbeursontsteking heup oefeningen

 

Een slijmbeursontsteking in de heup kan behandeld worden door een fysiotherapeut. De behandeling kan bestaan uit het rekken van de spieren rond de slijmbeurs, om op die manier de slijmbeurs meer ruimte te geven. Door de spier die over de slijmbeurs loopt, de M. Tensor, te frictioneren, kan de pijn verminderd worden.

Wanneer de pijnklachten op z’n hevigst zijn, zal de behandeling over het algemeen niet uit heel veel actieve oefeningen bestaan. Als de pijnklachten wat verminderd zijn kan er gekozen worden voor een wat actievere behandeling, oefentherapie. Dit is belangrijk om de spieren rond de heup weer sterk te krijgen, om een nieuwe slijmbeursontsteking te voorkomen. Wanneer je een klacht 1 keer hebt gehad, blijft er altijd het risico dat deze terug komt. Dit zie je vaak ook terug in de sport. Wanneer een voetballer zwakke enkels heeft, komt een enkel verzwikking soms meerdere malen voor en blijft dit niet bij één keer.

Slijmbeursontsteking heup oefeningen

Ga op de zij liggen, met de pijnlijke zijde boven. Het onderste been helemaal uitstrekken en het bovenste been iets optrekken en de knie op het bed of op de bank laten rusten. De buitenzijde van de heup wordt gerekt. Wanneer u de rek niet voelt kunt u de knie nog iets verder optrekken of vanuit de rug de heup nog wat naar achter kantelen. Houdt de rek een tijdje vast, ca. 30 seconden en herhaal een aantal keer op een dag

.

Deze oefening zorgt ervoor dat de M. Tensor wordt gerekt. Bij klachten aan de slijmbeursontsteking is deze spier vaak wat verkort en geeft daardoor extra druk op de slijmbeurs. Door deze spier te rekken wordt de druk op de slijmbeurs verminderd. Dit kan een vermindering van klachten geven.