Heupklachten: peesontsteking van de heup

Peesontsteking aan je heup..
Een vervelende klacht. Niet alleen het woord ‘peesontsteking’ lijkt op ‘slijmbeursontsteking’. Ook de klachten zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden en komen dus aardig overeen.

Ontstekingsklachten

De ontstekingsklachten zijn zowel bij een peesontsteking als bij een slijmbeursontsteking aanwezig. De huid kan wat rood zijn en warm aanvoelen. Er kan een kloppende pijn zijn. Ook kan de plek wat dikker is. Als de ontsteking heftig is, kun je er zelfs wat koorts door hebben. Daarnaast is er vaak een constante pijn aanwezig. De pijn verergert tijdens het bewegen.

Beperking bij bewegen

Door de pijn en het vocht, is het bewegen vaak pijnlijk en beperkt. Het kan dus zijn dat je je heup minder ver kunt bewegen. Het buigen van de heup bijvoorbeeld, of het naar buiten draaien. Het actief bewegen is vaak het meest pijnlijk, maar ook het passief bewegen is vaak wat gevoelig. Dit is eigenlijk bij een slijmbeursontsteking en een peesontsteking nagenoeg hetzelfde.

Waar zit de pijn

Ook rond de heup zitten meerdere slijmbeurzen. De slijmbeurs die het vaakst ontstoken is, zit aan de buitenzijde van de heup, rond het punt waar je ongeveer het breedst ben. Er zitten echter ook slijmbeurzen in de lies, of op het zitbotje. Deze zijn echter minder vaak ontstoken, je kunt ze ook moeilijker overbelasten. Het blijft toch een overbelastingsklacht.
Er lopen natuurlijk ook meerdere pezen langs de heup. Eigenlijk aan alle kanten van de heup lopen pezen. Soms kun je voelen dat een pees ontstoken is, omdat het spierverloop dan ook pijnlijk is. Hierdoor kun je soms het verschil voelen tussen een slijmbeursontsteking of een peesontsteking.

Slijmbeursontsteking of peesontsteking?

Soms is het dus moeilijk om het verschil te zien tussen een slijmbeursontsteking of een peesontsteking. Ze geven soms nagenoeg dezelfde klachten. Is het belangrijk om te weten wat er nu aan de hand is? Niet altijd persé. Bij beiden is rust het voornaamste. De behandeling is ook bijna hetzelfde. Het verschil is dat je een pees zou kunnen masseren, om de doorbloeding en dus het herstel te stimuleren. Dit is echter niet aan te raden als de klachten acuut en heftig zijn, wacht hiermee tot de heftige pijn verdwenen is.