Heupklachten: Artrose

Wat is artrose

Artrose is een medische term voor wat in de volksmond slijtage genoemd wordt. Elk gewricht bestaat uit twee botstukken die bewegen ten opzichte van elkaar. Tussen de twee botstukken zit kraakbeen. In kraakbeen zitten geen pijnsensoren. Kraakbeen zorgt dat botten elkaar niet raken en dat het gewricht soepel kan bewegen. Bij artrose is het kraakbeen in een gewricht weggesleten, of deels weggesleten. Dit heeft als gevolg dat er bot op bot contact komt. Bot bevat, in tegenstelling tot kraakbeen, wel pijnsensoren. Wanneer kraakbeen weg is en botten elkaar raken geeft dit dus pijn. Dit gebeurt tijdens druk op het gewricht en het bewegen van het gewricht. Denk aan stilstaan, wandelen, de knie omhoog heffen.

Bij wie komt artrose voor

Artrose is een lichamelijke klacht die veel voorkomt bij ouder wordende mensen. Artrose kan deels erfelijk zijn. Ook kunnen andere leefstijlfactoren meespelen. Iemand met overgewicht belast heupen en knieeƫn vele malen meer. De gewrichten zullen sneller slijten. Ook wanneer je heupen en knieeen veel belast als gevolg van zwaar lichamelijk werk, neemt de kans op slijtage toe. Bijvoorbeeld bouwvakkers hebben vaak te maken met slijtageklachten op relatief jonge leeftijd.

Welke klachten geeft artrose

Artrose geeft pijn. Dit is de klacht dit het meest op de voorgrond staat. De pijn is vaak typerend voor artrose. Botpijn is een ander soort pijn dan bijvoorbeeld spierpijn. Bij het starten met lopen / opstaan, is er een soort stijfheid. Wanneer je op gang bent, is die stijfheid minder of verdwenen en kan het lopen best goed gaan.
Als gevolg van artrose kan de heup instabiel voelen. Dit betekent dat je het gevoel hebt je makkelijk te kunnen verstappen, te zwikken. Soms gebeurt dit daadwerkelijk, maar vaak is het alleen het gevoel dat dit zal gebeuren. Ook neemt de beweeglijkheid van de heup af. Dit is tijdens het lopen ook vaak te zien, de stapfase is verkort. Het strekken wordt beperkt. Dit wordt gecorrigeerd door de rotatie vanuit het bekken eerder in te zetten.
De spierkracht wordt minder. Doordat de pijn aanwezig is, kun je steeds moeilijker activiteiten doen als lopen, traplopen etc. Hierdoor neemt de kracht af. Ook de conditie wordt minder.

Wordt artrose ook beter, knapt het op?

Artrose is een chronische aandoening. Dit wordt niet beter, maar eerder slechter in de loop van de tijd. Soms blijft het een tijdje stabiel. Fysiotherapie kan zorgen voor vermindering van de klachten en mogelijk een operatie uitstellen. Zeker wanneer je nog niet zo oud bent, zullen ze dit graag willen.