Heupklachten

Heupklachten zijn een wel aardig veel voorkomend probleem. Heupklachten staan in de top 10 van meest voorkomende gewrichtsklachten. Heupklachten zijn lang niet altijd verklaarbaar. Sterker nog, een groot deel van de heupklachten is niet verklaarbaar. Er zijn enkele heupklachten die wel verklaarbaar zijn, en waar we wat extra informatie over gaan geven.

Heupdysplasie

Heupdysplasie komt het meest voor bij baby’s. De heupkop zit niet goed in de kom. Heupdysplasie kan ook pas op latere leeftijd ontdekt worden. Heupdysplasie komt dus ook voor bij volwassenen. Wanneer je heupdysplasie vermoedt, is het verstandig dit verder te laten onderzoeken.

Artrose

Artrose is een ander woord voor slijtage. Bij artrose slijt het kraakbeen in het gewricht weg, waardoor twee botten elkaar raken. Dit geeft botpijn. Artrose is vaak wel herkenbaar aan het klachtenpatroon. Het komt vaker voor bij wat oudere mensen. Artrose wordt in de loop van de tijd erger, het is een chronische aandoening en kan de nodige beperkingen geven.

Slijmbeursontsteking heup

Een slijmbeursontsteking in de heup is een aandoening die we regelmatig zien. De pijn is duidelijk gelokaliseerd. Het klachtenpatroon en de manier van ontstaan is weer totaal anders dan bij heupdysplasie of artrose. Een slijmbeursontsteking kan weer gewoon overgaan.

Peesontsteking in de heup

Een peesontsteking in de heup is soms wat onduidelijker te definiƫren. Er lopen nogal aardig wat pezen rond het heupgewricht. Een peesontsteking in de heup komt ook niet zoveel voor.

Liesbreuk

Een liesbreuk is in principe een soort hernia (uitstulping). Er is een uitstulping van het buikvlies rond de lies. Een liesbreuk verdwijnt nooit zomaar en kan vervelende klachten geven. Een operatie is de enigste oplossing om ervan af te komen.